Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Τρεις συμμετοχές σε... επτά ώρες

Με τρεις εθνικούς τελικούς, "απλωμένους" από τον Καύκασο ως την Ιβηρική χερσόνησο, και με τη διαφορά της ώρας να φτάνει τις επτά, ο ευρωπαίος τηλεθεατής είχε έναν πρώτης τάξεως λόγο να περάσει το Σαββατόβραδό του σπίτι.

Αρμενία: Η εξ' αναβολής επιλογή

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, η αρμένικη δημόσια ραδιοτηλεόραση διοργάνωσε τον εθνικό τελικό, που ως γνωστόν είχε αναβληθεί λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της Emmy, της φετινής εκπροσώπου στο Ντίσελντορφ. Από τα τέσσερα υποψήφια τραγούδια που ερμήνευσε, κοινό και επιτροπή ανεδειξαν ως καλύτερο το "Boom Boom". Ποπ ζωηρός ρυθμός και από την Αρμενία φέτος, που διαγωνίζεται κατ'αρχήν στις 10 Μαΐου στον ημιτελικό της Ελλάδας, δηλαδή τον πρώτο.


Κροατία: 2 x 3 = 6 υποψηφιότητες

Λίγο αργότερα ξεκίνησε ο τελικός γύρος της εθνικής επιλογής της Κροατίας "DORA 2011", όπου φέτος είχε περισσότερο τη μορφή talent show και λιγότερο διαγωνισμού τραγουδιού. Οι δύο τελικοί υποψήφιοι ερμήνευσαν τα τρία τραγούδια που είχε προεπιλέξει η κροατική δημόσια τηλεόραση. Κοινό και επιτροπή επέλεξαν το καλύτερο για τον καθένα και έπειτα από μιία δεύτερη ψηφοφορία διάρκειας 5' το τηλεοπτικό κοινό ανέδειξε την Daria Kinzer ως τη μεγάλη νικήτρια! Στον πρώτο ημιτελικό, στις 10 Μαΐου, θα ερμηνεύσει το "Break a Leg" ελπίζοντας ότι με το τυπικό ρυθμικό ποπ τραγούδι της θα "σπάσει ο διάολος το ποδάρι του" και θα καταφέρει να περάσει τη χώρα της στο Μεγάλο Τελικό του Ντίσελντορφ.


Πορτογαλία: Ανατροπή και διαμαρτυρία

Σε μία "μαραθώνια" εθνική επιλογή, που όλα εξελίσσονταν αδιάφορα και βαρετά, ήρθε το τελευταίο 5λεπτο να μας αποζημιώσει για την υπομονή μας. Το τηλεοπτικό κοινό "έφερε τα πάνω-κάτω", διαφώνησε εντελώς με την ψηφοφορία των 20(!) περιφερειακών επιτροπών και ανέβασε στην κορυφή του συνόλου το εξαμελές φωνητικό συγκρότημα "Homens da Luta" και το τραγούδι-παρωδία-διαμαρτυρία για την οικονομική πολιτική της Ευρώπης "Luta e Alegria" (η διαμαρτυρία είναι χαρά). Πάντως, από τα "γιουχαΐσματα" στην αίθουσα, δε φάνηκαν να χαίρονται όλοι. Μένει να δούμε αν θα χαρούν εθνικές επιτροπές και τηλεοπτικό κοινό στον πρώτο ημιτελικό, στις 10 Μαΐου, όπου και θα εκφράσουν την διαμαρτυρία τους α λα πορτογαλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: