Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Πυρετός" το... Σαββατοκύριακο!

Με οκτώ οκτώ εθνικούς τελικούς και μερικές πολύ «δυνατές» συμμετοχές «έκλεισε» το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε. Συγκεκριμένα:




Εσθονία: Η οδός Ροκφέλερ και στο Τάλιν
Μετά από δύο ημιτελικούς και τον τελικό του Σαββάτου, το τηλεοπτικό κοινό και η επιτροπή αποφάσισαν ότι η οδός Rockefeller είναι πια εσθονική δίνοντας την πρόκριση για το Ντίσελντορφ στην πρωτοεμφανιζόμενη Getter Jaani και στο ρυθμικότατο «Rockefeller Street» (οδός ροκφέλερ). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός εθνικός τελικός της Εσθονίας χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη ποικιλία και τη διαφορετικότητα στο ύφος των συμμετοχών, ενώ το νικητήριο τραγούδι, αμέσως μετά την επιλογή του εκτοξεύτηκε στην κορυφή των διαφόρων διαδικτυακών ψηφοφοριών, δίνοντας ελπίδες στη βαλτική αυτή χώρα για τη δεύτερη νίκη της ακριβώς 10 χρόνια μετά την πρώτη. Πρώτο μέλημα η πρόκριση από τον δεύτερο ημιτελικό στις 12 Μαΐου.



Δανία: Με πολλά υποσχόμενο ύμνο
Σε έναν ακόμη εξαιρετικό εθνικό τελικό με δέκα αξιοπρεπέστατες συμμετοχές το κοινό και μόνο αποφάσισε ότι το τετραμελές ανδρικό συγκρότημα «A Friend in London» με το brit-pop ύμνο «New Tomorrow» (καινούριο αύριο) ήταν το καλύτερο να το εκπροσωπήσει. Ίσως και να' χουν δίκιο, αφού από τις αντιδράσεις των γραφείων στοιχημάτων, διαφαίνονται πολύ αισιόδοξα τα πράγματα και για τη Δανία φέτος! Η Δανία διαγωνίζεται στο δεύτερο ημιτελικό, στις 12 Μαΐου.




Λετονία: Ρυθμικός Άγγελος
Ακολουθώντας το παράδειγμα του εσθονικού και ο λετονικός τελικός περιλάμβανε δύο στάδια: τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό του Σαββάτου με έντεκα συμμετοχές. Κοινό και επιτροπή ξεχώρισαν το συγκρότημα "Musiqq" και το ρυθμικό «Angel in Disguise» (μεταμφιεσμένος άγγελος) με την ελπίδα να «περάσουν» τη χώρα για ακόμη μια φορά από το δεύτερο ημιτελικό στις 12 Μαΐου στο Μεγάλο Τελικό στις 14 Μαΐου.




Σερβία: Οικογενειακή Υπόθεση
Είναι γεγονός! Η Σερβία στέλνει ρυθμό και ζωντάνια για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα και μετά από πολλές δεκαετίες ως τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. O εθνικός τελικός ήταν «οικογενειακός», αφού διαγωνίστηκαν τρεις και μόνο συμμετοχές, όλες συνθέσεις της διάσημης στη χώρα μουσικής οικογένειας Kovac. Συγκεκριμένα, η μικρότερη συνθέτρια της οικογένειας Kristina Kovac αναδείχτηκε πανηγυρικά νικήτρια με 14.900 ψήφους, 10.000 περισσότερους από τη δεύτερη αδερφή της και 11.000 περισσότερους από τον τρίτο πατέρα της. Το «Caroban» (μαγικός) είναι ένα δροσερό, καλοκαιρινό τραγούδι που παραπέμπει στον ήχο της motown της δεκαετίας του 60 χωρίς να είναι καθόλου παλιομοδίτικό. Η δε ερμηνεύτρια του, η 22χρονη Nina (κατά κόσμον Danica Radojcic), αν και νέα στο χώρο άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις για την άψογη ερμηνεία και σκηνική παρουσία της. Η Σερβία είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος της Ελλάδας στη μάχη της πρόκρισης από τον πρώτο ημιτελικό, στις 10 Μαΐου.




Μολδαβία: Ξανά και πάλι μαζί!
Αν και ήρθαν δεύτεροι στην προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού και της επιτροπής, οι «Zdob si Zdub» θα εκπροσωπήσουν για δεύτερη φορά την πρώην σοβιετική δημοκρατία στον Διαγωνισμό με το θορυβώδες «So Lucky» (τόσο τυχερός). Μένει να δούμε αν θα σταθούν και πάλι τυχεροί, όσο και στην πρώτη τους συμμετοχή το 2005, όταν χάρισαν στη Μολδαβία την καλύτερή της θέση την έβδομη. Τότε είχαν τη γιαγιά πάνω στη σκηνή. Τώρα, στο δεύτερο ημιτελικό, στις 12 Μαΐου, θα έχουν έναν άγγελο να τραγουδά μαζί τους με την ελπίδα να "πετάξουν" στην κορυφή!




Ουκρανία: Απλότητα
Με μπαλάντα θα συμμετέχει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ουκρανία στο Διαγωνισμό. Μετά από πολλές συνεχόμενες φαμφαρόζικες συμμετοχές, η χώρα της Ρουσλάνας, γυρίζει σελίδα και κινείται σε πιο ήπιους τόνους. Η Mika Newton, το απόλυτο αουτσάιντερ, με τη σύμφωνη γνώμη τηλεοπτικού κοινού και επιτροπής θα προσπαθήσει από το δεύτερο ημιτελικό στις 12 Μαΐου να γοητεύσει το ευρωπαϊκό κοινό με το αισθαντικό «Angels» (άγγελοι).




Σλοβενία: Σπουδαία ερμηνεία
Αλλαγή πλεύσης και για τη συνήθως εύθυμη Σλοβενία. Σ’ ένα ομολογουμένως επαγγελματικό τελικό που χαρακτηρίστηκε από την ευρηματικότητα του ταλαντούχου παρουσιαστή, η τριμελής γυναικεία επιτροπή των ειδικών προέκρινε καταρχήν δύο από τις δέκα συμμετοχές στην επόμενη φάση, στο σούπερ τελικό. Το τηλεοπτικό κοινό και μόνο ανέλαβε να αποφασίσει πιο από τα δύο ήταν το καλύτερο και κατέληξε στη μπαλάντα «Vanilija» (βανίλια) και στη δυναμική ερμηνεία της νεοφερμένης Maja Keuc, προκειμένου να καταφέρει να «περάσει» την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον Τελικό στις 14 Μαΐου. Πρώτα όμως θα πρέπει να διαγωνιστεί δύο μέρες νωρίτερα στο δεύτερο ημιτελικό.




Π.Γ.Δ.Μ.: Με ρώσικους ρυθμούς
Στο μαραθώνιο χθεσινοβραδινό τελικό της χώρας οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πάντα: από φωτιές σε βαρέλια, χιπ-χοπ με αμέτρητα γυαλιά ηλίου μέχρι τραγουδιστές ντυμένους κόκορες να φωνάζουν «κικιρίκου». Τελικά τηλεοπτικό κοινό και επιτροπή επέλεξαν τον Vlatko Ilievski, το νέο «αστέρι» της χώρας να τραγουδήσει το «Rusinka» θυμίζοντας πολύ ρωσική συμμετοχή. Δύσκολο το έργο του νεαρού ερμηνευτή, που θα πρέπει να βάλει τα δυνατά του στο δεύτερο ημιτελικό, στις 12 Μαΐου, προκειμένου να καταφέρει να προκριθεί η χώρα του για πρώτη φορά μετά το 2007 στο Μεγάλο Τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: